Atletika: Bolt po obhajobe zlata na stovke: "Cítil som sa výborne"

06.08.2012 Celý región

Londýn 6. augusta (TASR) - Šprintérsky kráľ Usain Bolt si udržal olympijský trón pozoruhodným spôsobom. Zdravotné problémy a prehry hodil za hlavu a v nedeľňajšom finále na OH v Londýne to naplno "rozbalil". Zlato z Pekingu obhájil v druhom najrýchlejšom čase histórie, pričom nádeje všetkých jeho konkurentov sa rozplynuli už niekde v polovici trate.

Dvadsaťpäťročný Jamajčan vytvoril časom 9,63 sekundy nový olympijský rekord, pričom za vlastným svetovým maximom zaostal iba o päť stotín. Jedny z najsledovanejších pretekov v histórii OH mali špeciálny náboj práve vďaka zdanlivej vyrovnanosti jednotlivých šprintérov, no samotný beh ukázal, kto je najrýchlejším človekom planéty. Striebornému Boltovmu krajanovi Yohanovi Blakeovi a bronzovému Justinovi Gatlinovi z USA nestačilo na prekonanie fenomenálneho Jamajčana ani prekonanie samého seba - obaja si vytvorili osobné maximá.

Bolt sa pred pretekmi nechal niekoľkokrát počuť, že na pevné etablovanie sa medzi šprintérskymi velikánmi potrebuje obhájiť zlato z predchádzajúcich OH. Pred ním sa to podarilo len Američanovi Carlovi Lewisovi v rokoch 1984 a 1988, druhé zlato však získal až dodatočne po diskvalifikácii Bena Johnsona. "Po semifinále som bol skutočne sebavedomý, lebo som sa cítil naozaj výborne. Určité obavy som mal len zo štartu, nechcel som ho znova pokaziť. Nebola to síce najlepšia reakcia na svete, napriek tomu to vyšlo. Tréner mi hovoril, nech sa netrápim štartom, že finále je ten beh, kde vládnem. Som šťastný, že z toho bol napokon druhý najrýchlejší čas v histórii," uviedol Bolt.

Bolt, ktorého diskvalifikovali na vlaňajších MS pre uliaty štart, má šancu na bezprecedentnú obhajobu olympijského zlata v šprinte aj na 200-metrovej trati. Okrem toho by sa mal predstaviť aj v štafete na 4x100 m.

Informovala agentúra Reuters.
 

Vyberte región